Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Γιατί λασπώνουν τα ζυμαρικά

  /  Ζυμαρικά   /  Γιατί λασπώνουν τα ζυμαρικά

Γιατί λασπώνουν τα ζυμαρικά

Τυχαίνει αρκετές φορές να αφήσουμε τα ζυμαρικά να βράσουν παραπάνω χρόνο από ότι πρέπει γιατί ξεχαστήκαμε. Όταν γευόμαστε το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ότι έχουν χάσει το κράτημα που θέλουμε και λιώνουν εύκολα κάτι το οποίο δεν μας είναι και τόσο ευχάριστο καθώς μας αφήνουν την αίσθηση της λάσπης.

Τρεις είναι οι κυριότεροι παράγοντες που συντελούν στο να λασπώσει ένα ζυμαρικό. Η ποσότητα των υγρών κατά το μαγείρεμα, ο χρόνος μαγειρέματος και η πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάζεται αυτό.
Τα ζυμαρικά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρασία, οπότε μεγάλες ποσότητες υγρών κατά το μαγείρεμα «παραφουσκώνουν» το ζυμαρικό με αποτέλεσμα αυτό να λασπώσει. Κάθε τύπος ζυμαρικού έχει διαφορετική συμπεριφορά μαγειρέματος είτε φτιάχνεται οικιακά, είτε βιοτεχνικά και είτε βιομηχανικά.

Ο αυξημένος χρόνος μαγειρέματος σε συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες υγρών κάνουν ένα ζυμαρικό να λασπώσει. Επίσης για ένα ζυμαρικό το οποίο μαγειρεύεται στον φούρνο καλό είναι τα υγρά να προστίθενται σταδιακά και δοκιμάζοντας εφόσον δεν είμαστε σίγουροι για το πότε μπορεί να είναι έτοιμο. Σε κάθε συσκευασία ζυμαρικού αναγράφεται ο αντίστοιχος χρόνος μαγειρέματος οπότε αυτό μας δίνει έναν καλό μπούσουλα μαγειρέματος.

Η ποιότητα της πρώτης ύλης από την οποία φτιάχνεται ένα ζυμαρικό μπορεί να συμβάλει στο λάσπωμα αυτού. Άλλη αντοχή μαγειρέματος έχει το σιμιγδάλι και διαφορετική αντοχή μαγειρέματος έχει το αλεύρι.

Συμβουλή: Αν παραβράσουμε τα ζυμαρικά μπορούμε με το που τα σουρώσουμε να τα κρυώσουμε αμέσως πολύ καλά ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα.