Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Κατηγορίες τραχανά

  /  ζυμαρικά   /  Κατηγορίες τραχανά

Κατηγορίες τραχανά

Ο τραχανάς θεωρείται κατεξοχήν παραδοσιακό ζυμαρικό όχι μόνο του τόπου μας αλλά πολλών λαών ανά τον κόσμο, τα ίχνη του οποίου χάνονται στα βάθη των χρόνων. Είναι από τα ζυμαρικά με τις περισσότερες ίσως παραλλαγές ως προς τη σύστασή του και από τα πιο περιζήτητα.

Ως προς τα συστατικά, ένας τραχανάς έχει ως βάση του προϊόν δημητριακού καρπού όπως το χοντροαλεσμένο σιτάρι (χόντρος), το πλιγούρι, το αλεύρι, το σιμιγδάλι ή και συνδυασμούς αυτών. Επιπροσθέτως ζυμώνεται με γάλα οποιουδήποτε είδους όπως κατσικίσιο, πρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο κτλ. ή συνδυασμό αυτών. Επίσης ένας τραχανάς μπορεί να ζυμωθεί με γιαούρτι κάθε είδους, ξινόγαλο, πουρέ λαχανικών (νηστίσιμος), ξινό προζύμι. Σε μικρότερη συχνότητα κάποιοι τραχανάδες ζυμώνονται και με προσθήκη αβγού επιπλέον. Φυσικά από τα συστατικά δεν μπορεί να λείψει το αλάτι.

Ως προς τις κατηγορίες τραχανάδων και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μπορούμε να βρούμε τραχανά:
σταρένιο ή με πλιγούρι, με αλεύρι ή σιμιγδάλι, λαχανικών, ολικής άλεσης, με γεύσεις και άλλες διάφορες παραλλαγές.
Αν λάβουμε υπόψη τραχανά που έχει ζυμωθεί με γαλακτοκομικό προϊόν τότε μπορούμε να βρούμε τραχανά γλυκό και τραχανά ξινό όπου κάθε ένας μπορεί να είναι σταρένιος ή με αλεύρι/σιμιγδάλι ή συνδυασμό αυτών. Στο ξινό τραχανά προηγείται η διαδικασία ξινίσματος του γάλακτος (ή προϊόντος αυτού) σε αντίθεση με τον γλυκό τραχανά όπου το γάλα χρησιμοποιείται στην αρχική του κατάσταση. Επίσης ξινός τραχανάς μπορεί να γίνει με συνδυασμό πουρέ λαχανικών και ξινού προζυμιού.